Zo maak je een einde aan je stinkende bank!

Vrouw die stinkende bank ruikt
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Laat je bank weer fris ruiken!Niets is onaangenamer dan een vies geurtje in je huis. Vooral wanneer die onfrisse geur uit je bank blijkt te komen. Heb jij ook last van een stinkende bank?

Lees dan zeker dit blog. We helpen je een heel eind op weg om je bank én je hele huis weer fris te laten ruiken!

Stinkende bank? Kom in actie!

Soms is de oorsprong van de stank erg duidelijk, wanneer het bijvoorbeeld gaat om kattenurine. Maar soms is het iets onbekends. Eén ding is echter duidelijk: bij vieze geurtjes moet je meteen in actie komen. Zorg dat je de kamer waarin de stinkende bank staat goed ventileert, probeer te achterhalen waar de vieze geur vandaan komt en pak de oorzaak aan met een stevige schoonmaakbeurt.

Ook nieuwe meubels kunnen vies ruiken

Vrouw die stinkende bank ruiktNiet alleen oude meubels, maar ook nieuwe meubels kunnen een onaangename geur verspreiden. Bij een nieuwe kast kun je dat aanpakken door ze een paar keer grondig af te nemen met een vochtige doek. Heb je een nieuw lederen bankstel, dan is het zaak om je woonkamer de eerste dagen goed te luchten.

Bij een nieuwe stoffen bank, kan de geur vaak te wijten zijn aan de binnenvulling. Vooral wanneer je bank geïmporteerd werd uit een land waar andere – minder strenge – milieunormen heersen dan bij ons. Vaak ruik je dan FCKW, een soort formaldehydegas. Ook hierbij is het zaak van te zorgen voor voldoende ventilatie.

Oude stinkende bank behandelen

De meeste vieze geurtjes treffen we echter aan bij oudere meubelen. Dat is geen reden tot paniek. Vaak is de oorzaak van de geur makkelijk aan te pakken. Dat kun je zelf doen of je kunt er een vakman voor inschakelen:

Bij een stoffen bank:
Een stoffen stinkende bank is het makkelijkst aan te pakken. Indien de oorzaak ligt bij vervuiling (denk aan voeding, braaksel of urine), moet je eerst zoveel mogelijk vuiligheid verwijderen. Dat kun je doen met een dieptereinigingsmachine. Meestal neemt dat de vieze geur grotendeels weg. Een vakman kan daarbij een enzymenpreparaat gebruiken dat diep in de bank doordringt en de geurmoleculen neutraliseert. Soms duurt het een paar dagen voor de geur helemaal is verdwenen. Het blijft daarbij erg belangrijk om goed te ventileren.
Bij een lederen bank:
Lederen bank ontgeurenDit is al iets moeilijker. Zelfs een ervaren vakman kan moeite hebben met het ontgeuren van een lederen stinkende bank. De oorzaak zit meestal aan de buitenkant. Het is daarom zaak om het leder eerst schoon te maken met een ontvetter. Na het reinigen moet je het leder weer helemaal goed invetten.

Nog moeilijker is een tweedehands lederen bank die door rokers werd gebruikt. In dat geval zit je met een geur waar je nog moeilijk vanaf raakt. Lukt het niet met ontvetten en schoonmaken, dan moet je een vakman in de arm nemen. Die kan kiezen voor het vervangen van de vulling of voor een ozonbehandeling. Maar dit zijn geen goedkope oplossingen! Let dus zeker goed op wanneer je beslist om een tweedehands lederen bank aan te kopen.

Advies of tips nodig?

Wil je graag advies van een expert? Neem dan contact op met ons. Wij maken vrijblijvend een offerte om je stinkende bank weer helemaal schoon en fris te krijgen!