Leer schoonmaken doe je zo!

Leer schoonmaken doe je zo
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Leer schoonmaken doe je zoHeb je ook zo’n trots gevoel wanneer je naar je nieuwe leren bank kijkt? Groot gelijk! Een mooie leren bank is het pronkstuk van je woonkamer. Daar kun je dus maar beter zo goed mogelijk zorg voor dragen. Regelmatig schoonhouden en een aangepast onderhoud zijn daarbij erg belangrijk. Hieronder vind je alle info over leer schoonmaken.

Het stappenplan bij leer schoonmaken

  1. Leer schoonmaken = vuil verwijderen
    Gebruik een stofzuiger met een kleine borstelkop om het leer van je bank schoon te maken. Vergeet daarbij niet om ook tussen de kussens grondig schoon te maken. Gebruik een zachte doek om af te werken.
  2. Pak de probleemzones aan
    Bij het stofzuigen heb je vast gezien welke stukken het meest vervuild zijn. Hiervoor kun je zelf het reinigingsmiddel maken. Doe daarvoor evenveel water en azijn in een kleine emmer en dompel er een schoonmaakdoek in. Wring de doek uit, zodat hij niet te nat is en wrijf nu van boven naar beneden over de vlekken. Spoel je doek regelmatig uit tijdens het schoonmaken.
  3. Het leer drogen
    Zorg ervoor dat je het leer nooit té nat maakt, anders kun je ergere vlekken krijgen. Wring dus zeker je doek goed uit en maak je meubel na het schoonmaken weer droog met een zachte doek.

Meteen leer schoonmaken bij morsen

Zoals bij alle vlekken, is het ook bij leer schoonmaken erg belangrijk om meteen na het morsen het vuil te verwijderen. Zo vermijd je moeilijk te verwijderen of permanente vlekken op je bank.

Vetvlekken verwijderen

Als je een vetvlek hebt, kun je die verwijderen met een schone, droge doek. Als het vet al is opgedroogd strooi je er wat zuiveringszout over. Indien de vlekken erg hardnekkig zijn, moet je het zout een paar uur laten intrekken. Daarna ga je het leder schoonmaken met een zachte doek.

Alcohol als reinigingsmiddel

Ook alcohol kun je gebruiken voor het schoonmaken van het leer. Het is een prima middel voor inktvlekken of schimmels. Doe wat alcohol op een wattenstaaf en ga zo de vlekken te lijf.

Lichtgekleurd leer schoonmaken

LederbankWit en beige leer zijn een stuk kwetsbaarder dan andere kleuren. Om dit leer te reinigen kun je zelf een pasta maken. Voeg evenveel citroensap en tandpasta samen en wrijf het tot een papje. Dat doe je vervolgens op de vlek en laat het 10 minuten inwerken. Daarna kun je het leer schoonmaken met een vochtige doek.

Vraag het aan een professional

Lukt het niet of heb je nog vragen over leer schoonmaken? Ga dan zeker niet aan het experimenteren, maar schakel de hulp in van een expert. Neem vandaag nog contact met ons op voor professioneel advies.