Je bank behandelen? Lees hier onze tips!

Gemiddelde leestijd: 3 minuten Als u een bank koopt of gekocht heeft dient u het te behandelen met een vuil afstotend middel. Ook wel impregneren genoemd. Er zijn vele textiel beschermingsproducten op de markt, voorbeelden hiervan zijn Protexx textiel beschermer, Royal textile care protector, of Sofa shield protector en zo zijn er nog vele andere. Deze producten zorgen er voor bij een bank behandelen dat vocht en vet niet of minder snel de stof in trekken en makkelijker te verwijderen zijn.

Stoffen bank behandelen
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Stoffen bank behandelenWanneer je een nieuwe bank koopt of wanneer je een bank net hebt gereinigd kun je die het beste impregneren. De bank behandelen met impregneermiddelen kun je zelf doen maar kun je natuurlijk ook laten doen. Een goed voorbeeld van een product dat u zelf kunt gebruiken is de Textile Protector.

Dit product zorgt ervoor dat vocht en vet minder snel de stof in trekken en daardoor makkelijker te verwijderen zijn.

Algemene zaken bij bank behandelen

Bank behandelen met een natte doekStofzuig de bank wekelijks, gebruik hiervoor geen harde borstel of een stofzuiger met te hoge zuigkracht. Je kunt altijd van tevoren even met de vleug mee borstelen voor het stofzuigen en dit na het stofzuigen nog eens herhalen. Uiteraard nooit met een te harde borstel.

Wanneer je daar klaar mee bent kun je de bank met een vochtige zeem of vochtige witte schone doek afnemen.

Bank behandelen met losse draden

Het beste is een losse draad weer terug stoppen in de onder stof. Hiervoor zijn speciale naalden in de handel. Bovenstaande is het beste maar je kunt uiteindelijk het uitstekende deel ook afknippen. Laat het in ieder geval nooit zitten en trek er zeker nooit aan.

Verklitte vezels (ook wel Pilling genoemd)

Textiel tondeuseLosse vezeltjes gaan door draaien of verzitten vervilten of ver klitten (aan elkaar zitten). Hier valt weinig tegen te doen helaas maar met een pluizenkam of textiel tondeuse die je bij menig drogist kunt vinden, kunt je het verhelpen. Wanneer dit gebeurd wil niet zeggen dat uw stof slecht is, het zijn uitsluitende de uitstekende overbodige vezels die dit effect veroorzaken.

Pletten (gebeurd bij poolstoffen zoals velours)

Wanneer je tijdens het rijden strak zit zie je vaak op den duur pletvlekken verschijnen. Niet alleen klem zitten zorg hiervoor maar ook lichaamswarmte, gewicht en vocht kunnen een oorzaak zijn. Een bank behandelen met deze plet vlek kun je doen door de bank gedurende 1 uur met een vochtige doek bedekken (geen hele natte doek). Daarna met een hele zachte borstel met de vleug mee opborstelen. Mocht dit niet werken dan kun je het ook nog met stoom proberen en daarna ook weer opborstelen met een zachte borstel.

Altijd de plek goed droogmaken of laten drogen voor je de bank weer in gebruik neemt.

Let er op dat een stof waar synthetische garen voor gebruikt is je voorzichtig moet zijn met hoge temperaturen.

Poolomloop of Shading

Dit zijn schijnvlekken. Het ziet eruit alsof er water op de bank is gemorst terwijl dit niet het geval is. Dit komt doordat de polen van het stof niet allemaal in dezelfde richting liggen en is afhankelijk van de positie die je aanneemt bij het kijken naar de bank. Dit is een optisch effect en valt helaas niets aan te doen.

Hoe voorkomt u dat uw kat de stof aantast?

Kat op de bankJammer genoeg is er nog geen stof die 100% kat bestendig is. Wel is het zo dat hoe stugger en dikker de stof hoe beter het tegen de nagels van je kat kan. Wanneer je de bekleding goed wilt houden dan is helaas de enigste oplossing; een hoes. Er zijn tegenwoordig redelijk wat hoezen te koop die je over de bank of kussens heen kunt trekken.

Je bank laten behandelen? Maak direct een afspraak.

Wil je je bank laten behandelen door experts? Neem dan gewoon even contact met ons op!