Stoffen bankstel impregneren wel of niet doen?

Stoffen bankstel impregneren
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Stoffen bankstel impregnerenStoffen bankstel impregneren en je hebt nooit meer vlekken? Dat is iets wat veel mensen denken maar dat is fout gedacht want impregneren is geen wondermiddel.

In dit artikel vertellen je waarom impregneren geen wondermiddel is, maar wel een aanrader.

Impregneren maakt stof waterdicht

Fout, impregneren maakt je stof zeker niet waterdicht. De meeste stoffen laten nog net zoveel vocht door met impregnatie of zonder impregnatie. Een simpel voorbeeld: wanneer je een visnet impregneert zal het zeker nog water doorlaten. Nogal logisch zul je denken, maar eigenlijk is dit hetzelfde als met stoffen bekleding van de bank. Deze stof wordt vaak geweven en om die reden kan een stof dan ook niet waterdicht worden.

Wel vuilafstotend

Rode wijn vlekWat mag je dan wel verwachten van impregneren? Je mag verwachten dat de stof vuil afstotend wordt. Dit houdt niet in dat je de bank nooit meer hoeft te reinigen maar wel dat je de meeste vlekken makkelijker kunt verwijderen.

De bank zal nog steeds regelmatig gereinigd moeten worden en ook moet je nog steeds voorzichtig zijn met knoeien en morsen. Impregneren is namelijk geen wondermiddel.

Impregneer merken

Er zijn verschillende impregneermiddelen met verschillende werkingen. Vroeger toen er nog kuilen in de weg zaten en geen drempels werd er veel reclame gemaakt met Scotchgard een impregneermiddel die ervoor zorgde dat u geen vlekken meer op de bank kreeg. Althans zo werd het voorgesteld maar dat klopt natuurlijk niet. Het duurde dan ook niet lang tot niemand meer Scotchgard als impregneer middel wilde gebruiken. Geheel onterecht overigens want het middel voldeed wel alleen de vreemde gedachtes die de consument had klopte niet.

Tegenwoordig heeft de firma Oranje een impregneermiddel waar elk nieuw bankstel mee behandeld kan worden. Maar is dit impregneermiddel dan zo bijzonder? Goed, het heeft een lange werkingsduur van circa 5 jaar maar ook dan kunnen er nog steeds vlekken ontstaan. Kosten zijn vaak rond de 40 tot 50 euro per zitplaats.

Textile protectorEn dan heb je natuurlijk ook nog die spuitbussen die je tegenwoordig kan kopen. Sommige impregneermiddelen moet je elk jaar aanbrengen, andere werken misschien wel twee of drie jaar voordat je weer een laag moet opbrengen. Er is wel degelijk verschil in kwaliteit tussen al die prijsverschillen. Alleen weet je dat als consument niet en moet je helaas afgaan op wat de verkoper zegt.

Wist je dat Teflon ook heel goed helpt om je stof vlekvrij te houden. Wel altijd eerst even uitproberen op een onopvallende plek.

Moet je dan wel je stoffen bankstel impregneren?

Ja, je moet zeker je stoffen bankstel impregneren om de simpele reden dat het altijd helpt je bank goed schoon te maken. Niet elke stof hoef je te impregneren zoals bij zuiver wol is het bijvoorbeeld volledig overbodig.

Het is vooral belangrijk dat je na het reinigen van je bank altijd weer een impregneermiddel gebruikt. Een van de redenen hier voor is omdat reinigingsmiddelen soms een vettig residu kunnen achterlaten waardoor de stof sneller vuil wordt dan voor de reiniging. Dit voorkom je door de bank altijd te laten impregneren na een reinigingsbeurt.

Stoffen bank laten impregneren?

Wil je na het lezen van dit bericht de bank professioneel laten impregneren? Reken dan hiernaast uit wat het gaat kosten en maak meteen een afspraak. Zo simpel is het. Heb je nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op of laat hieronder een bericht achter.