Leder reinigen – een stappenplan

Leder reinigen
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Prachtig bruin leder bankstelEen lederen bankstel geeft je woonkamer net dat tikje meer luxe. Om lang van je mooie aankoop te genieten is het van groot belang dat je het reinigen en het onderhoud goed aanpakt. Gelukkig is leder reinigen niet zo moeilijk. Met een paar materiële zaken en dit stappenplan kom je al een heel eind.

Leder reinigen – het materiaal

Voor een normale tot grondige schoonmaakbeurt heb je niet heel veel nodig. Een stofzuiger, een katoenen of microvezel doek, een fles schoonmaakazijn en een emmer. Dat is alles. Je bent nu helemaal klaar voor de eerste stap van dit stappenplan.

Stap 1 – algemene schoonmaak

zwart met rode stofzuigerEerst moet de stof en vuiligheid verwijderd worden. Dat gaat het makkelijkst met de stofzuiger. Het beste kun je dit doen met een ronde borstelmond die hier speciaal voor geschikt is.

Als je bank losse kussens heeft dan raden we aan om die eerst van de bank af te halen zodat je overal goed bij kunt. Wanneer dit niet zo is kun je het beste gebruik maken van het speciale opzetstuk van je stofzuiger. Zo kom je makkelijk overal bij!

Stap 2 – de vuilste plekken vaststellen

Tijdens het stofzuigen heb je vast gemerkt dat sommige plekken een stuk vuiler zijn dan de rest. Dit zijn de plekken die straks extra aandacht nodig zullen hebben bij het reinigen.

Stap 3 – Leder reinigen

Leder reinigenEr zijn vele soorten leder en voordat je aan de slag gaat met dit huis, tuin en keuken middeltje is het goed om eerst te weten welk soort leder je te maken hebt. Ook is het goed om vooraf altijd even te testen op een onopvallende plek. Als dit goed gaat dan pas aan de slag met de rest van het meubel.

Je kunt afgedekt leder reinigen met enkele simpele producten die je vaak wel in huis hebt. Doe gelijke delen water en azijn in een emmer en meng dit goed. Maak je schoonmaakdoek nat, wring hem uit en behandel nu de vuile plekken. Doe dit van boven naar beneden, en wrijf niet te hard over het leder, want dan kan het beschadigd raken.

Stap 4 – De nabehandeling

Als je eenmaal alle vlekken hebt behandeld, kun je met een zachte doek nog even over de plekken gaan waar je de oplossing van water en azijn hebt gebruikt. Het is namelijk erg belangrijk dat het leer niet nat is.

Leder reinigen – professionele producten

Hopelijk heb je alle vlekken uit je leren bankstel kunnen verwijderen maar er is natuurlijk een kans dat ze toch te hardnekkig waren. Dan kun je nog altijd je toevlucht nemen tot professionele producten. Leder reinigen is immers een specialiteit op zich. Voor elk soort leder en elk soort vlek bestaat er een apart reinigingsmiddel. Ben je hiernaar op zoek, neem dan zeker een kijkje in deze webshop: Leer-Onderhoud.nl!

Heb je nog vragen over ons stappenplan of heb je meer tips nodig? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.