Geuroverlast en hoe ermee af te rekenen

Bankstel ontgeuren
Gemiddelde leestijd: 2 minuten

GeuroverlastGeuroverlast in de betekenis van stank kennen we natuurlijk allemaal. Maar er is meer. Want geuroverlast is iets wat je een gevoel van onbehagen bezorgt en soms zelfs ronduit slecht is voor je gezondheid.

Zelfs als je het niet meteen ruikt kan het je gezondheid schaden. Lees er meer over in dit artikel!

Geuroverlast en ventilatie

Enkele decennia geleden waren onze woningen een stuk minder goed geïsoleerd. Je voelde er wel eens tocht, wat niet echt aangenaam was maar toch had het ook een voordeel: de woningen hadden namelijk een goede ventilatie.

Tegenwoordig zijn onze huizen zo goed geïsoleerd, dat het fout gaat met de luchtvochtigheid. Die is dan veel te hoog of net te laag. Bovendien blijven slechte dampen en geurtjes hangen, waardoor je geuroverlast krijgt. Of een opstoot van allergie.

Biologische en chemische geuren

Er bestaan twee soorten geuroverlast: de biologische en de chemische. Bij biologische geuren gaat het om dingen als kattenurine en nicotine, maar ook het effect van de huisstofmijt. Sommige van deze geuren zijn erg storend en dan spreken we van een echte stank. Andere geuren merk je nauwelijks op. Het is dan ook belangrijk om goed te ventileren, alles volledig schoon te houden en eventueel een enzymenbehandeling op te starten.FormaldehydeOp die manier raak je de geur snel kwijt.

Minder bekend zijn de chemische geuren, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Zo werden er vroeger veel producten gemaakt waar formaldehyde of zelfs asbest in zat. En recent worden uit Aziatische landen nog steeds producten geïmporteerd met FCKW (fluor-chloor-koolwaterstof). Het gaat om geuren die je moeilijk kunt waarnemen, maar die niet bepaald gezond zijn.

Geurtjes maskeren

De meeste geuroplossers halen de geuroverlast niet weg, maar maskeren de slechte geur. Je ruikt dan wel eerder het product dan de stank, maar die is nog steeds aanwezig. Deze chemische producten zijn dus hooguit een tijdelijke oplossing.

Een échte oplossing

Het enige wat écht helpt tegen geuroverlast is een goede ventilatie en grondig schoonmaken. Een enzymen of ozon behandeling is iets dat je kunt laten uitvoeren om de bank te ontdoen van vervelende geurtjes. Hiermee neutraliseer je de geurmoleculen waardoor je bank weer fris gaat ruiken.

Wil je je bank laten ontgeuren door een professional? Of heb je andere vragen? Neem dan gewoon even contact met ons op.