Leer onderhouden, voor verschillende soorten leer

Gemiddelde leestijd: 4 minuten Er bestaan vele verschillende soorten leer. Iedere soort heeft een bepaald onderhoud nodig.
Het beste bij leer onderhouden is dat u uw leren bank minstens 2 keer per jaar grondig en neemt u hem regelmatig af om vet en ander vuil te verwijderen. Voor het mooiste resultaat behoort u een bank minimaal 1 keer per jaar in te smeren met een leer onderhoud middel.

Leer en onderhoud
Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Leer onderhouden, het voorkomen van problemen

Er bestaan vele verschillende soorten leer. Iedere soort heeft een bepaald onderhoud nodig.
Het beste bij leer onderhouden is dat  u uw leren bank minstens 2 keer per jaar grondig reinigt. Regelmatig afnemen om vet en ander vuil te verwijderen. Voor het mooiste resultaat behoort u een bank minimaal 3 keer per jaar in te smeren met een leer onderhoud middel. Hiermee voorkomt u onder andere scheurtjes in het leer, het blijft tenslotte een natuurproduct.

  • Als u kleine kinderen heeft of huisdieren dan dient u wat meer onderhoud te verrichten.
  • Voorkom drukwerk zoals een tv gids, krant of tijdschrift op uw bank, deze kunnen inkt afgeven en zorgen voor slecht of niet te verwijderen vlekken.
  • Schrob nooit een leren bank. Dit zal de vlek groter maken en er is ook een kans dat u het leer beschadigd of de vlek erin schrobt.
  • Gebruik geen hand zeep of afwas middel, dit heeft een te hoge zuurgraad en tast het beschermend laagje van uw bank aan.
  • Let er op dat leer van uw auto stoelen anders is dan leer van een bank en een andere behandeling nodig hebben. Wij beperken ons hier tot leer van zitmeubels.

Leer onderhouden per leer soort

leer onderhoudenAniline leer onderhouden

Er zijn verschillende middelen zoals Royal Leather Care te gebruiken waarmee u het leer kunt behandelen. Dit behoort 1x in de 2.5 jaar te gebeuren en verder dient u het leer zo schoon mogelijk te houden. Dit leer heeft het meeste onderhoud nodig in vergelijking met de andere soorten. Vermijd zo veel mogelijk fel zonlicht, vet en vuil. Normaal onderhoud kunt u minimaal 2x per jaar doen met een zachte cleaner.

Gedekverfd leer 

In eerste instantie is het leer en onderhoud het zelfde als Aniline leer, het beste is een beschermend middel opbrengen wat u eens in de 2.5 jaar herhaald. Dit voorkomt dat het leer uit droogt. Verder is dit het makkelijkst te onderhouden leer. Wij raden u aan om het toch te behandelen met een voedend middel, dit draagt bij aan een lange levensduur. Koop hier wel speciaal leer voeding voor, gebruik geen wonderolie of iets dergelijks. Het leer heeft daadwerkelijk voeding nodig. Verder dient u het regelmatig af te nemen. Met een vochtige doek is helaas niet voldoende omdat vet achter blijft op de bank. Wij raden aan om hier een echte leer reiniger voor te gebruiken.

Nubuck, suède leer en piloten leer

Dit leer vergt wat speciale onderhoud en daarom zijn er ook meerdere producten voor nodig. Het is niet mogelijk om een normaal leer onderhoud product te gebruiken. Er zijn producten beschikbaar welke een beschermende laag aan brengt en bescherming bied tegen vuil en vlekken op water, vet en olie basis. Deze producten zorgt ook voor een waterafstotende werking. Behalve dit zal het leer ook een aantal keer per jaar behandeld dienen te worden met bijvoorbeeld een Nubuck borsteltje. Er zijn diverse sets verkrijgbaar die een combinatie aanbieden. Bescherming om grote problemen te voorkomen, reiniger voor zware plekken en reinigingsproducten voor kleine plekken. Het is nu eenmaal lastig om met huis-tuin-keuken middelen een leren bank te onderhouden of schoon te maken.

leer en onderhoudOld saddle leer

Dit leer is al met de hand in gepoetst en direct na de aankoop hoeft u hier niets meer mee te doen. De speciale was- vetcombinatie maakt het leer enigszins vuil afstotend. Het leder dient uitsluitend gevoed te worden met Old saddle wax en dit behoord u ook te doen iedere 2.5 jaar. Old saddle leer mag niet gereinigd worden met een andere leer reiniger, dit maakt de unieke uitstraling van het Old saddle leder stuk.

Pull up leer

Het is aan te raden om dit leer regelmatig te behandelen met een wax en 2x per jaar goed in te vetten. Gebruik voor het schoonmaken van Pull up leer nooit terpentine, tinner of andere chemische middelen. Regelmatig met een zachte doek afnemen en eens in de week afnemen met een vochtige doek voor regelmatig onderhoud. Uit ervaring hebben wij gemerkt als er geen onderhoud wordt uitgevoerd er binnen 2 jaar scheuren en barstjes in het leer komen. Het kost u iets meer moeite maar het product zal door goed onderhoud veel langer mee gaan.