Leren bank schoonmaken | Een handleiding

leren bank schoonmaken
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

leren bank schoonmakenEen leren bank schoonmaken is een klus waar de meeste mensen tegenop zien. Dat is logisch: het is niet echt eenvoudig. Toch hoeft het ook niet vreselijk moeilijk te zijn. Met deze handige tips kom je al een heel eind en als het écht niet lukt, kun je nog altijd een expert inschakelen.

De basis: welk leder heeft je bank?

Om problemen te vermijden bij de leren bank schoonmaken, moet je eerst en vooral weten van welk leer je meubel is gemaakt. Niet alle onderhoudsproducten zijn geschikt voor alle materialen. In de meubelindustrie wordt vooral rundleder gebruikt, maar soms kun je ook schaapsleder aantreffen. Als je een bank hebt van rundleder, dan kan het materiaal op verschillende manieren bewerkt zijn.

Denk daarbij aan geschuurd leder, aniline leder of semi-aniline leder en suède. Verder heb je ook nog verschillende afwerkingen en kwaliteiten. Zo is er gedekverfd leder en gepigmenteerd leder, maar ook geprint leder en handwish leder. Naast echt leder worden er uiteraard ook andere materialen gebruikt om banken te maken. Vaak dragen deze ook de naam leder, maar eigenlijk zijn ze een restproduct. Split leder, pull up leder en bycast leder zijn in feite gemaakt van gerecycleerd leder.

De juiste producten

Leather protectorJe leren bank schoonmaken kun je het beste drie of vier keer per jaar doen, en daarbij je bank meteen ook goed invetten. Als je niet zeker weet wanneer je dat moet doen, wrijf dan even met lichte druk met je blote hand over het leder. Als dit stroef aanvoelt, is het tijd om in te vetten. Voor de meeste ledersoorten is de Leather Protection Set een goede keuze en voor nubuck ga je voor een Nubuck Kit.

Je leren bank schoonmaken om uitdroging te voorkomen

De belangrijkste reden om je leren bank schoon te maken is om te voorkomen dat het leder uitdroogt. Er zijn nogal wat factoren die meespelen om te weten hoe vaak dat moet gebeuren, maar de belangrijkste is de luchtvochtigheid. In een ideale situatie is die ongeveer 50%. Dan blijft je leren bank in topconditie. Maar door centrale verwarming is de luchtvochtigheid vaak lager en droogt het leder snel uit. Je bank goed invetten beschermt hem en zorgt voor een langere levensduur.

Je leren bank schoonmaken om de kleur te beschermen

Ook de plaatsing van je bank heeft een grote invloed op de levensduur. Staat hij bijvoorbeeld op het zuiden en bij een raam, dan zal de kleur sneller worden aangetast door UV-straling. JAls de kleur vervaagd is, kun je dat herstellen met Aquacolor 2.0. Dit eenvoudig toe te passen product brengt een dekkende laag aan en kan eens per jaar gebruikt worden.

Je leren bank beschermen tegen warmte

RadiatorAls je leren bank dicht bij een warmtebron staat, zoals cv of een kachel, kan het leder krimpen. Het wordt dan hard en broos, waardoor je craquelé kunt krijgen. Om je bank te beschermen plaats je een isolatiemat tussen de warmtebron en de bank. Op die manier wordt je bank niet te warm.

Een expert inschakelen?

Dat kan natuurlijk ook. Je kunt je leren bank schoonmaken met een gerust hart aan ons overlaten. Neem even contact met ons op en wij bezorgen je met plezier een prijsopgave.