Ontstaan van kringen

kringen
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

We krijgen vaak de vraag waarom er kringen ontstaan wanneer u zelf de bank reinigt. Alvorens daar antwoord op te geven moet ik u iets meer vertellen over de opbouw van een bank.

Een bank wordt opgebouwd uit verschillende componenten.

 • zitbak
 • ondervering
 • veer bescherming
 • vulling
 • tussenstoffering
 • bekleding

Ontstaan van kringen

Het belangrijkste voor ons verhaal zijn de twee bovenste lagen. Namelijk de bekleding en de tussenstoffering. Wat is nu het geval. In elk huishouden dwarrelt er stof en vuil door de lucht. Dit noemen wij neerslag vuil. Dit vuil wordt door de bank aangetrokken vooral wanneer het synthetische stof betreft met een statische lading.
Volgende oorzaak is vuil wat van kleding op de bank komt en net als het neerslag vuil door de stof heen zakt en zich op de tussenstoffering verzamelt. Door warmte ontstaat nu het meest ideale klimaat voor huisstof mijten. Schrik niet, iedereen heeft ze. Beestjes doen niets maar hun uitwerpselen zijn het probleem.

Stofzuigen helpt maar is niet voldoende

Regelmatig stofzuigen van de bank is altijd aan te bevelen maar het hiermee kun je niet alle vervuiling verwijderen. Omdat de vervuiling zich vasthaakt aan de tussenstoffering van de bank of stoel.

Daar is de water kring

Nu komt het wanneer u een vlek ontdekt op de bank gaat u met een vochtige lap de vlek verwijderen. Gaat niet makkelijk dus u gaat ongemerkt flink wrijven met als resultaat dat na het drogen een bruinige kring te zien is. Vlek is weg maar die kring heeft u natuurlijk liever niet. Vaak hoor ik de vraag hoe kan ik nu die waterkring verwijderen maar was het maar een waterkring wat het is een ophoping van vuil tussen de onderstoffering en bekleding die een doorslag op de bekleding laat zien.

Hoe voorkomt u kringen

Om deze vieze kringen te voorkomen ga ik u uitleggen hoe u een vlek het beste kan verwijderen.
Eerst goed stofzuigen zoadat al het losse vuil weg is gezogen en niet kan meewerken aan een vieze bruine kring na het reinigen.

Volgende stap is het gehele oppervlak van stiknaad tot stiknaad licht bevochtigen met een plantenspuit, gevuld met Spa rood. Belangrijk is vooral de bekleding niet zeiknat te maken want is ook nergens voor nodig. De bekleding verzadigd met vocht waardoor de vlek zich alleen maar beter gaat hechten. Waardoor je niet ontkomt om wrijving toe te passen en dat is juist wat we willen voorkomen.

Derde stap is met een witte handdoek het vocht systematisch op te deppen uit de bekleding. Niet wrijven alleen deppen. Ook niet stiekem wrijven want een bruine kring is dan het resultaat. Dit herhaalt u net zo lang tot de vlek geheel verdwenen is. En u zult het geloven of niet maar veruit de meeste vlekken kun je op de manier zonder reinigingsmiddelen verwijderen. Lukt het onverhoopt toch niet. Neem dan een reinigingsmiddel specifiek bedoeld voor uw bekleding en vlekken.

Het reinigingsmiddel sprayed u dan van stiknaad tot stiknaad op het betreffende deel waar de vlek zit en vervolgens deppen. Net zo lang tot de vlek is verdwenen of niet meer afgeeft. Eindstap is om dan nog met de plantenspuit en Spa rood de plek in te sprayen en wederom droogdeppen. Reden hiervoor is dat u dan al het residu van het reinigingsmiddel verwijderd. Doet u dat niet dan heeft u 99% kans dat de bekleding heel snel vuil aantrekt en dat wilt u echt niet.

  Nog even in het kort:

 • stofzuigen
 • niet focussen op de vlek
 • vernevelen van Spa rood
 • deppen niet wrijven
 • speciaal reinigingsmiddel toepassen
 • deppen niet wrijven
 • vernevelen van Spa rood
 • deppen niet wrijven

Had ik het al gezegd, deppen niet wrijven en anders ons mailen.