Kattenurine, geur uit je bank verwijderen

Gemiddelde leestijd: 4 minuten Kattenurine heeft een sterke en zeer onaangename geur welke diep in je bank zal doordringen. Het is daarom gewenst om de geur van kattenurine te verwijderen maar daarnaast is het belangrijk om ook de bron van het geurprobleem aan te pakken. Dit laatste om te voorkomen dat de stank terugkomt en het kan helpen voorkomen dat je kat vaker op deze plek zal plassen

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

kattenurineKattenurine heeft een sterke en zeer onaangename geur welke diep in je bank zal doordringen. Het is daarom gewenst om de geur van kattenurine te verwijderen maar daarnaast is het belangrijk om ook de bron van het geurprobleem aan te pakken. Dit laatste om te voorkomen dat de stank terugkomt en het kan helpen voorkomen dat je kat vaker op deze plek zal plassen

Gebruik GEEN Ammoniak, of chloor

Gebruik geen ammoniak of chloor om kattenurine te verwijderen. Schoonmaken met bleekmiddel/chloor, heeft vaak een averechts effect. Katten vinden chloor blijkbaar heerlijk ruiken en worden daardoor juist weer tot deze plek aangetrokken. Daarnaast kunnen zich bij het mengen van chloor met urine, giftige mengsels vormen van chloorgas en stikstoftrichloride. Daarom moet deze combinatie te allen tijden worden vermeden.

Ammoniak en sommige andere middelen maken het moeilijker om de oorzaak van het geurprobleem te behandelen. Waardoor het juist nog erger gaat stinken.
Daarbij zorgt ammoniak er vaak voor dat uw kat denkt dat er een vreemde kater in huis is geweest, wat tot gevolg heeft dat uw kat ook zijn geurtje zal achterlaten, door te gaan sproeien. Hier vind je reiniging en onderhoud middelen die niet schadelijk zijn voor je bank!

kattenurineWaarom plast mijn kat in huis?

Dit is nooit zomaar, er is altijd een reden voor te vinden. De oorzaak van het plassen kan liggen bij blaasproblemen bij de kat. Maar het kan ook een uiting/protestplassen zijn, of stress (onzekerheid, verhuizing, of nieuw gezinslid/baby/huisdier).
Een andere belangrijke oorzaak is ook krolsheid bij poezen, of een sproeiende kater die de buurt onveilig maakt. (tuin en voordeur) Bij veelvuldig binnenplassen is het van belang een dierenarts te raadplegen om te achterhalen of de onzindelijkheid wellicht een medische oorzaak heeft. Zoals problemen met bijvoorbeeld. de blaas, of nieren.
Een blaasontsteking, of blaasgruis zijn ook regelmatig voorkomende problemen bij (vaak oudere) katten. Herkenbaar aan; vaker (kleine) plasjes doen, op vreemde plekken plassen, of klagend miauwen bij het plassen. Bij deze symptomen is een bezoek aan de dierenarts het advies.

Waarom stinkt kattenurine zo erg?

Dit heeft verschillende oorzaken en het is vooral de opgedroogde kattenurine die het probleem geeft. De urine van een kat die alleen brokjes krijgt zal erger stinken dan een kat die blikvoer eet. Katten drinken van nature vrij weinig en door de droge brokjes krijgen ze eigenlijk minder vocht binnen dan ze nodig hebben.
Hierdoor is hun urine sterker geconcentreerd t.o.v. katten die blikvoer krijgen welke voor een groot gedeelte uit vocht bestaat. Door het ontbreken van dat extra vocht bij het brokjes-dieet. Heeft deze urine een scherpere en nog doordringendere geur.
Oudere katten hebben soms een verminderde nierfunctie, waardoor hun urine meer plasma-eiwitten bevat. Omdat de samenstelling van de kattenurine hierdoor anders is. Geeft dit minder kans op vlekken in het tapijt maar de stank daarin tegen is veel sterker.

De meeste voorname reden waarom katten binnenplassen zijn:

  • kattenurineVieze kattenbak
  • Medische oorzaak
  • Stress
  • Markeren/Sproeien

Er is een verschil tussen plassende en sproeiende katten

Plassen is voor katten, net als voor mensen, de natuurlijke manier om afvalstoffen te verwijderen.  Het zal vrijwel altijd op horizontale oppervlakken plaatsvinden; kattenbak, uw tapijt, vloerbedekking, op de zitting van de bank, etc.

Sproeien is vooral om het territorium af te bakenen en zal daarom meestal op verticale oppervlakken plaatsvinden; tegen het bankstel, de deur, muren, radiators, etc. Daarom stinkt het sproeien meestal ook nog erger dan normale urine, de kat doet dit om het territorium af te bakenen Om zijn gebied op te eisen. Het is overigens een misvatting dat alleen katers zouden sproeien, ook krolse poezen kunnen sproeien.
Het laten castreren van katers is vaak de beste oplossing om sproeien te voorkomen. Hoewel dat geen garantie tegen sproeien is.